Uit in Oldambt

Organisaties

Natuurgebied Reiderwolde

logo-reiderwolde-klein.jpg

Nog niet zo lang geleden groeiden er aardappelen, mais en graan op kaarsrechte percelen, tegenwoordig is het een natuurgebied dat bestaat uit moeras, bossen en bloemrijke velden, waar het riviertje de Tjamme in zijn oorspronkelijke kronkelende loop is hersteld.

Het 200 hectare, nog jonge natuurgebied Reiderwolde, ligt aan de oostzijde van Blauwestad, een waterrijk natuur- en woongebied nabij Winschoten.

Natuurgebied Reiderwolde is een aanvulling op het landschap van Groningen. Er is ruimte. Ruimte voor een lange wandeling, maar ook voor theatervoorstellingen, leerzame schooluitjes, meditatie, speurtochten, workshops. Veel is mogelijk, mits in overleg met de beheerder.

Natuurgebied Reiderwolde maakt deel uit van het Natuurnetwerk Nederland, voorheen de Ecologische Hoofd Structuur (EHS).

Beheer en bescherming
Een kleine groep boeren van de Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen (ANOG) kocht in 2006 250 hectare landbouwpercelen op van de overheid om die op eigen verantwoording en risico in te richten als natuurgebied.
Het beheren van natuurgebieden was lange tijd voorbehouden aan de grote natuurbeheerinstanties, deze boeren hebben een lans gebroken voor andere agrariërs.

In 2008 werd begonnen met het inrichten van het nieuwe natuurgebied. Reiderwolde werd een gevarieerd landschap met bossen, struweelranden, kruidenrijke graslanden, moerassen, rietlanden, rijen knotwilgen, ouderwetse hoogstamfruitbomen, kikkerpoelen en oeverzwaluwwanden.

Contactgegevens

Oostwolderweg   3 A
9672VB Winschoten
info@reiderwolde.nl

Postadres

Oostereinde   13
9672TB   Winschoten
Natuurgebied Reiderwolde ligt aan de oostzijde van Blauwestad.

Natuurbegraafplaats Oostwolderweg   3 -a
9672 VB   Winschoten

Postadres

Oostwolderweg   3 -a
9672 VB   Winschoten

Natuurbegraven op de enige natuurbegraafplaats van Noord-Nederland in de provincie Groningen. Begraven in de natuur, onder een boom, op een open plek of in de nabijheid van water. Dat kan in het nieuwe natuurgebied van Reiderwolde,

Trudy de Weerd Oostereinde   13
9672 TB   Winschoten

info@reiderwolde.nl

Postadres

Oostereinde   13
9672 TB   Winschoten

Lokatie van de organisatie

Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief

Uitgelicht

OudWinschoten.png

Stichting Oud Winschoten

“Het beste dat de historie ons nalaat, is het enthousiasme dat zij veroorzaakt” een zin opgetekend uit het oeuvre van de grote schrijver Goethe (1840). De zin die typeert al diegenen die zich...
Lees meer »

Achtergrondfoto